Mere plass
 
-iallfall mere viderverdigheter
dess mere man samler på seg, desto mer plass må man ha
Plass kan man leie eller kjøpe. Egen kjøpt plass kjennes bra og har vært til stor nytte, men det er dumt om det ligger for langt unna. Innlagt strøm er også en veldig kostbar affære når man ikke har strøm fra boligens måler... Da er det enda bedre å bygge nytt på egen tomt når det er blitt plass til det. Da byggegrunn er sikret er det bare å søke tillatelse
Ikke helt enkelt, viser det seg. Ingen byggetillatelse innenfor 100 meter fra vassdrag eller nærmere riksveg enn 30 meter. Eiendommen er bare ca 70 meter mellom elva og riksvegen, så er det tydelig at man utfordrer mange av maktens kontor.
Ønsket var et uthus med plass til restaurering, garasje, lager og maskiner!
Økonomien vil måtte styre løsningene. Med en etasje og skråtak vil ene langveggen bli veldig høg, fordelen med dette er god plass til et loft og hyller. Man kan aldri ha for mye hyller og loft. Med uthuset så nære er det fristende også å kunne holde det varmt vinterstid. Erfaring viser at vil man gjøre noe i dette landet så bør det være tak over og fyringsmulighet.
Isolert, stort og selvbygd, en ønskedrøm for kommunale saksbehandlere. Her kan de virkelig få vist kompetanse. Med krav om matrikkelendringer, PRO, KPR, UTF, KUT, SAM, nye mål og attester klarte de å få utsatt byggetillatelsen til nye tariffer for alle dispensasjonene var trått i kraft. Dyrt vart det, og det bare for tillatelsen.
Underveis var jordet endelig vårt. Jeg har egen gravemaskin med prosjekt å lage kjøreveg rundt jordet. Da kan massene flyttes. Traktoren har tilhenger, plan med elektrisk styrt hydraulisk tipp, og så er det å hente vekk jorda fra der det kan bli et uthus. Da tillatelser var klare og sommeren kom, ble det endelig fasong på gravingen. Det er overraskelser i vente nedi byggegrava når man graver i det som var marin grense i siste istid. Det går bare å grave bare litt om gangen i lagene med fin sand, brun pligg og kremet blåleire før det gynger eller man er fast. Vi vant kampen til slutt mot leire, regn og vatten!
Gulv støpt på grunnen er et prinsipp som har sine prosedyrer og med så vanskelig grunnforhold som her, betyr det "litt mer enn nok" av alt. To lag med grov fiberduk under 8 lass 0/120 kulting. Dreneringen må også inn her. Til å dra ut lassene underveis er en liten 3,5 tons Daewoo beltegraver med planeringsskuffe akkurat det som behøves, imens det regner og det regner og regner.....         -Clas Ohlsson har elektriske vannpumper
Underveis i oppfylling og planering av kulting var også dette tidspunktet for slanger, ledninger og rør som skulle føres ut og inn i uthuset, som vann, avløp trykkluft og elektrisitet. Ledninger med flere kurser for elektrisitet, og plast vannledningsrør kan legges inn seinere, når gulvet er støpt, bare det er lagt klar rør på forhånd. stor innleid 500kgs markvibrator er glimrender for å få grunnlaget til å bli stabilt. Etter grovkulten, tre lass med 0/50 finkult og så et lag med 0/8 som finpuss.

Stasjonær roterende laser med håndhold peiler gjør at hele jobben kan utføres aleine.Finpussen og de siste justeringene er moro når været er bra, ujevne centimetre blir til millimetre med laseren, ei plenvalse, spade og jernrive. Markisolasjonsplatene, plasten og armeringsjernet kommer og endelig kan man tenke på å heve seg over gørra denne regnsommeren ....

Sein kveld dagen før betongen skulle komme, men alt blei klart, kantisolering, støtteforskalinger, kant- og flatearmering, gulvvarmekabling til et rom, sluk i golv, tettede stusser til vaskekummer,conduit til eloplegg og røropplegget til innføring av ledninger og slanger. Stålet til to garasjeporter var ogå sveist til og lagt på plass. Etter råd fra folk ansatt i byggebransjen og fra betongleverandøren hadde jeg kontaktet "Gudbrandsdøla" som skulle komme og lage betonggulvet den dagen meteorologen trudde vi skulle få oppholdsvær. Det er moro å bare se på folk som kan...
Etter gulvet var ferdigstøpt skal det vannes og vannes så betongen ikke får tørke eller herde for fort. Ikke noe fare for at det skal skje sommeren 2012. Så kan kantforskalingen rives og grus fylles inntil. Det er første september; skal jeg bygge mer eller pakke ned?
Ferdigstilling av byggets tilkoplinger og utløp er også et nødvendig arbeid før man lar vinteren slippe til. Egen gravemaskin er igjen kjekt å ha i regnværet.
Dreneringen går i ring under hele bygget og alt samles med takrenne nedløpet til en drenskum og ledes derfra i rør til vassdraget.

En tikvadrats trefase og en flerleder kabel samt plastrør til trykkluft fra huset og rør for vann fra elva er tredd inn i bygget. Så er føringsrøret forseglet med fugeskum før gjenfylling.

Det er vist mulig nå for tiden å søke lån på nett. Tidligere erfaringer med lånesøknader gjør at man liksom ikke tror slikt går heller. MEN? man får lån!
OK da kan man bygge videre i høst. Sjølbyggere får penest resultat med dansk ScanBlokk leca stein, Den kan komme billigst tilkjørt også.
En sjølbygger med så fint gulv kan bygge et murhus med bare et rullestillas. Aluminium rullestativ på store stillbare hjul finnes å kjøpe ikke langt unna, det kan brukes til mye også etter bygginga. Å leie stillas til huset med lang og usikker byggetid blir dyrt...Et skjelett i stål som skal bære taket vil være nyttig å bygge imot. Først kan rammene til garasjeportene sveises på gulvet og settes opp, så veggene med takbjelkene, - sveise sammen og sverte opp....
Ooops- change of plans!!

En sjølbyggers prerogativ.
En sjåfør ringer og sier "Jeg kommer med 31 paller stein, hvor bor du?"
- Men jeg skulle få den levert neste uke!
Oftest er det jo motsatt, for sein levering, da får vi gjøre sakene på en annene måte.

Man må bare beundre sjåførene som kommer med materialer ned denne lille private gutua til jordet og svinger saker på plass der jeg vil ha dem. Forutseendet med å kjøpe ei jekketralle kommer også til nytte når ett tonn takbjelker brått må skyfles unna for å gi plass til mere byggematerialer.

Elektrisitet må også koples inn i bygget og vannet må bli ledet fra drenskum slik at lange skjøteledninger til pumper og stell kan legges vekk. Så kan grøftene lukkes, strøm koples til og regnvatnet havner der det skal, -i elva.

I avløpsgrøfta rulles også ut en vannledning der det kan pumpes vann inn til uthuset fra elva.

Så ble det ikke plass til å lage takstoler og stål fagverk først. Det går vel like godt an å mure samtidig med at stålet monteres. Kanskje noen kan mure mens jeg lager stålet? Flere lokale anbefaler "Bart", han er billig, han er hyggelig og gjør bra arbeid. Etter litt forhandlinger kunne Bartlomiej Konczarek sette på flere murere så bygget kunne bli klart i høst.
8 dagers arbeid, noen ganger to, noen ganger fire polske murere i gang og uthuset får fasong. Jeg laget til ståldelene som ble murt inn i bygget. To dyktige og hyggelige karer var med hele tiden, Rafal og Adrian. Takets bærende konstruksjon og innvendig oppdeling blir min jobb.
For å kunne bruke MIGsveisen er det trygt å ha litt tak over. To presenninger i strekk tvers over bygget hjelper litt mot regn. Kommer det finvær følger det frost og vannpyttene får is som barnebarna synes det er moro å knuse.

Med elektrisiteten på plass kan man jobbe "innendørs" selv om det der blir skøytebane.

Stål- og alt i byggevare leverandøren min kommer med mer stål og får taket sendt opp med stor kranbil. Taket er ferdig isolerte Kingspan sandwich elementer med malt over- og underside. Jeg kan begynne med bæringene til loftet og hylle systemene. Stålprofiler og platene er tunge og jobber man aleine gjelder det å sikre for hvert løft. Uhell har vi ikke tid til.

Brått kommer det en tre dagers vinter som sliter litt på nervene mens den varer. Taket av presenning tar kvelden. Utenfor ligger de nyankomne takplatene for liksom å fortelle hva som allerede skulle ha vært gjort. En slik stutt vinter i oktober går over.

Så kan gravemaskinen kjøres inn i bygget når takbjelkene er ferdigsveist. Fordi det er trangt tar det tid å jukse de 200 kg bjelkene på plass og snarest mulig å sveise dem fast. Den tunge 350A Kemppi MIG'en kommer oppe på rullestillaset og da er 4 meter takhøgde også overkommelig.

Å handtere tunge ståldeler på rett plass tar tid når man arbeider alene. Aldri gå under før de er festet. Stål som rimer er ikke bare kaldt, men også veldig glatt!

Med gravemaskinen inne i bygget heises bjelkene opp til rett høgde og så forsiktig justeres de inn på rett millimeter. De tunge stål konstruksjonene som skal bli bærende søyler, loftsgolv,hyller og veggdelere innomhus reises. og sveises fast.

For å forberede for taket, kappes takbjelkene så endene blir inne i veggene og disse støpes inn med murbruk av lecamasse før langveggene mures opp til nok høyde.

Jeg får igjen hjelp av Barts polske murere til å justere kortveggene ned så taket snart kan legges.

Taket er tykke sandwichplater med ytterkledning i farget, plastbelagt stål og polyuretanskum kjerne. Det skal legges på endeveggene, over fire ståldragere med et system av bærende z-profiler. Det blei lang natt i måneskinn, minus tolv, med hodelampe å skru alt sammen fast i hverandre slik Kingspan systemet fordrer. Dagen etter, første desember, er det endelig klart til å legge tak. Det er litt snø i lufta og bortimot åtte minusgrader. Marcin, Bart, Adrian og jeg kom i gang med dagslyset og sammen la vi 126 kvadratmeter ferdigisolert tak i løpet av den korte tida før det skumret. Det er alltid moro å få være med folk som står på og får arbeid gjort.
Så fort taket er på plass kan bygget tettes og materialer til innendørs vinteraktivitet hentes. Oppstart av gravemaskin igjen går også greitt, Men belter fulle med det som en gang var våt leire blir leira til forsteinet i minus 15, så det blir stasjonær drift,- lite hensiktsmessig. Med meisel, øks og ei byggtørke tar det en dag å bli så bevegelig at man tør å bestille mer grus. Ei dieselfyrt byggtørke på 30kW strever litt med å komme opp og gå ordentlig. Noe skyldes dårlige kontrollrutiner i kinesisk produksjon og noe blir erfaring på at det er stor forskjell på sommerdiesel og vinterdiesel i vinterkulda Et gruslass kommer og planeres så man kan kjøre bil til døra. Det er også igjen mye byggavfall som er gratis å brenne opp sjøl.
Innendørs arbe' i vinter
Snill vinter nå i 2013.

Innkjøp av ei byggtørke gjør at det er fullt mulig å arbeide der inne med å sveise opp stål reisverk og reoler.

Viktig er det også å holde det frostfritt inne så de provisoriske dørtetningene av sydde isolasjonsmattene måtte passes. Fordi huset var murt med scanblokk uten fylte stussfuger, hjalp det også innendørsklima at disse åpningene blei fuget med skum fra pistol utstyrt med spesialspiss. Taklamper fra bruktbutikk og annet elektrisk anlegg er det også mulig å gjøre ferdig . Litt etter litt forsvant vinteren og en gang i blandt kunne min gode murer fra Polen komme og pusse en og en vegg så veggene blei tette. I tillegg murer jeg sjøl delevegger av 10 cm blokker, legge loftsgolv og sveiser opp trapp og innimellom kan flere vegger pusses innvending med hjelp utenfra. etter hvert som økonomien tåler det.

Utpå forsommeren er det endelig mulig å gjøre ferdig inne med litt gulv maling mer elektrisk belysning og installasjon. Dørene lager jeg selv med å bruke sandwich plater, igjen fra Kingspan, kjøpt hos en lokal leverandør av campingvognfortelt. Ferdig isolert og totalt stive kan de sveises inn til dører som fyller min funksjon Nå kan uthuset tas i bruk, utvendig finish må vente litt til økonomien tåler det, -neste år eller lenger
 
Kunne ikke la det stå slik i flere år heller
Det har gått et par år imens økonomien kom seg såpass at det er blitt mulig å tenke på å gjøre ferdig utvendig. Innvendig er det et trivelig verksted, men hvordan skulle det bli utvendig?. Valget av ytterkledning faller til slutt på den samme løsning som jeg gjorde tilbygget på bolighuset, dvs utvendig isolering med styrofoam som pusses med armering og så pusses en gang til glatt før et siste lag finish. Tre fine uker i september tar det
Først limes og stiftes platene utenpå rundt hele husetKantforstekninger pusses inn
på alle hjørner
Så kles glassfiber forsterkninger inn felt for felt med spesialmørtel
Muligens synes det unødvendig å tillegsisolere et uthus slik, men når vinteren setter inn i år er vi klare og fyrer. Det er så mye billigere enn å forsøke å holde varmen med en 5kW vifteovn eller ei byggtørke
Det går an å arbe' inne! Etter ei natt med minus 16 og fortsatt minus 12 på dagen, holder det 8-9 varmegrader inne siden vi fyrte i et par timer i går. Så da er det bare å fyre opp igjen og varmen kommer fort fra en gammel gisten vedovn som mater ei stålrørspipe opp til over taket.
Etter en vinter til er verkstedet greitt å holde varmt med tillegsisoleringen, men jeg måtte nok erkjenne at pent var det ikke. Det skal egentlig ferdigstilles med et lag mørtel og så et lag prydmørtel med hvit farge.Spesialmørtelen hadde jeg køpt inn i påvente av tiltakslysten. Så store flater med avretting og pussing blir umulig å få pent alene.. Jeg traff på Bart tilfeldig og han hadde to karer til meg. Det ble mye arbeid for de trivelige karene Gvzegorz og Piotrek å rette opp, få det glatt og kostrappingen til slutt. Gregor og Piter (på norsk) bor på Hokkåsen og hadde noen lange dager her i det vekslende været. Nå er verkstedet blitt helt strøkent som nå er det rette ordet.
 

Men det er jo ikke riktig ferdig med dette.
Etter et par år med reparasjoner og utskiftninger av gamle Jøtul'er til en brukbar varmeløsning. Men da Støre kom og ville fortsette Ernas prosjekt med å gjøre oss "grønnere" og inn på EU's rådyre energi børs, gjenoppstod en gammel ide opp om å forsøke å få til tilskudd av elektrisitet på bruket med solceller. Den store plassen over alle dørene på sydvestsiden av huset ser ut til være den beste for strømtilskudd når det behøves mest, -når sola er lav. Ny teknologi, mye å lære, noe å bygge på i gammel kunnskap også. Så er det er bare å kjøpe inn de store glassplatene og sette igang. Kaldt arbeid i januar med forsiktig heising fra taket av de tildekkede platene. iflg instruks.

Sju store paneler oppgitt til 450 watt hver koblet i serie med en enfase 240V inverter montert på veggen rett innenfor skal mater strøm inn til huset og reduserer målt forbruk fra nettet . I mars er alt oppkoblet og klart og litt nølende kan anlegget med mye eget arbeid og utlegg ca 28000,- slås på.Med den lave sola rett på, en ettermiddag i mars med ny snø som reflekterer, gir anlegget 2400 watt i tilskudd til vårt forbruk som toppresultat. I sommer var det noen korte perioder noen dager vi ikke hadde målt forbruk i fra nettet.
I tida etterpå montering en har det vært mye å erfare om solenergi fra paneler her i Hedmark på 61 grader nord. Jeg har ikke kostet på en datalogger på systemet, men er fornøgd med å lese på inverterens display og følge med på målt forbruk slik det framkommer i appen til vår strømleverandør. Snart ett år gammelt har anlegget ikke betalt mye av seg. Jeg har lært endel og det bør optimaliseres mye om det skal bli noe suksess.